Sparen versus Beleggen

Sparen of juist beleggen?

Sparen versus Beleggen

In het jaar 2020 hebben Nederlanders maar liefst 42 miljard euro gespaard. Dat is 2 keer (!) zoveel als in 2019. We kunnen hiervoor uiteraard verschillende oorzaken aanwijzen;

• De coronacrisis en haar lockdownmaatregelen
• Economische onzekerheid
• Geannuleerde vakanties

Het grootste deel van het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar hebben gespaard kwam op rekeningen waarbij het geld vrij opgenomen kon worden. Het andere deel is met name gegaan naar het aflossen van schulden en in beleggingen.

Beleggen in bitcoins en andere cryptomunten wint veel mensen voor zich de afgelopen tijd, een kwart van de Nederlanders belegt inmiddels al. De groep waar beleggen in cryptomunten of aandelen erg populair is geworden is de leeftijdscategorie tussen de 18 en 34 jaar. Echter, de waarde van cryptomunten fluctueert enorm. Daarom is het belangrijk dat wanneer men in deze wereld stapt diegene ook echt verstand heeft van deze vorm van beleggen. Beleggen komt dus niet zonder enig risico.

Nederlanders zijn dus best een best spaarzaam volkje. Gingen mensen voorheen met enige regelmaat uiteten, naar de bioscoop of andere uitjes doen, zaten ze nu thuis in de lockdown en waren al deze geldrovende activiteiten niet mogelijk. Uitgaven in Nederland blijken ook vooral gedaald binnen de categorieën ‘uit eten en drinken’, ‘sport en hobby’, ‘vakantie’ en ‘vervoer’. Het zogeheten ‘coronasparen’ heeft dus gezorgd voor overvolle spaarvarkens.

Echter zijn er nog steeds Nederlanders zonder buffer. Het minimumbedrag dat Nibud adviseert om als reservepotje te reserveren is 3.400 euro per individu en 5.900 per huishouden. Uit onderzoek van de Rabobank is gebleken dat erg veel Nederlanders dit bedrag nog steeds niet opzij hebben gezet. Maar liefst 25% van de ondervraagden geeft aan dat dit voor hen het geval is.

Tot slot is gebleken dat deze groei in spaargeld en beleggingen vooral heeft plaatsgevonden bij huishoudens met een boven modaal inkomen. Zij hebben vaker minder uitgegeven en hebben ook een hoger spaarvermogen omdat zij simpelweg meer verdienen. 56% van deze groep zag zijn spaargeld stijgen. Dit was bijvoorbeeld voor mensen met een minimaal modaal inkomen 40%.

Ook advies over sparen en beleggen valt onder onze expertises, maak daarom een afspraak als wij u ergens mee op weg kunnen helpen.

Meer weten over sparen of beleggen?