Op eigen (financiële) benen.

Zelfstandigheid; op eigen benen en dus ook eigen financiën en verantwoordelijkheden

Op jezelf gaan wonen; eindelijk je eigen tijd indelen, zelf kiezen wat je gaat koken en je eigen inrichting bepalen. Dit klinkt allemaal heel erg leuk, en dat is het ook. Maar vergeet niet dat er ook veel verantwoordelijkheden bij komen kijken en dat kan best spannend zijn.

Er zijn enorm veel factoren die een rol spelen en die niet over het hoofd moeten worden gezien door studenten die bijvoorbeeld op kamers gaan óf die hun ouderlijk huis verlaten omdat ze gaan samenwonen. Dit betekent dat ook financiële zaken voor eigen rekening komen.

Naast het regelen van gas, water en licht, tv en internet, meubels en je verhuizing doorgeven moet je ook verzekeringen en andere belangrijke financiële onderwerpen zelf regelen. Een belangrijke start voor het laatstgenoemde zijn minstens de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering.

Vanaf de leeftijd van 18 jaar sluiten mensen hun eigen zorgverzekering af, dit is verplicht. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke verzekering bij jou past én welke voor jou het voordeligst is. Premies zijn lager wanneer het eigen risico hoog is of als aanvullende opties worden vermeden. Voor studenten, met een maandsalaris onder een bepaald bedrag, is er zorgtoeslag om de kosten te drukken. Met informatie over het exacte maximale inkomen kunnen wij je verder helpen óf je kunt op de website van de belastingdienst kijken.

Ga je uit huis? Controleer dan ook de mogelijkheden van je reisverzekering, in sommige gevallen mag je mee blijven liften op de polis van een doorlopende reisverzekering van je ouders. Daarnaast kan men in aanmerking komen voor huurtoeslag. Hiervoor moet men een zelfstandige woonruimte huren en voldoen aan de inkomensgrenzen en huurgrenzen.

Naast het bij ons om de tafel komen te zitten voor adviezen over deze verschillende belangrijke financiële zaken, is één van onze tips om een digitaal ‘huishoudboekje’ bij te houden. Hier zijn verschillende handige apps voor; men kan bijvoorbeeld makkelijk inkomsten en uitgaven bijhouden. Maak een afspraak als we u op eigen benen kunnen helpen!

https://www.besured.nl/blog/op-jezelf-wonen-checklist-en-kosten
https://www.anbo.nl/raad-daad/inkomen/toeslagen/huurtoeslag/wanneer-heb-ik-recht-op-huurtoeslag
https://www.degeusadvies.nl/nieuws/op-eigen-benen-met-je-eigen-financien/

Meer weten?