Je kind financieel opvoeden

Kinderen en geld

Je kind financieel opvoeden? Zo pak je het aan
Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind goed om leert gaan met geld. Geen impulsieve aankopen doen en sparen voor later; er wordt veel waarde aan gehecht. Hiervoor is het van belang dat kinderen een goed voorbeeld krijgen, maar ook dat daadwerkelijk met hen gepraat wordt om hen financieel bewust te maken. Echter, 60% van de ouders praat amper met hun kinderen over geldzaken. Ook is gebleken dat kinderen, bewust of onbewust, het gedrag omtrent geldzaken van hun ouders overnemen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je kind financieel bewust wordt, maar hoe pak je dit aan?

Maak geld tastbaar
Digitaal betalen wordt steeds eenvoudiger. Zo betalen de meeste mensen tegenwoordig contactloos of via internetbankieren. Ondanks dat deze manieren van betalen erg handig zijn, is dit niet bevorderlijk voor de financiële kennis van je kind. Zorg er dan ook voor dat geld weer zichtbaar gemaakt wordt, bijvoorbeeld door met je kind te gaan pinnen of wat vaker met contant geld te betalen.

Laat je kind ergens voor sparen
Wil je kind iets graag hebben? Leer hem of haar dat daar voor gespaard moet worden. Op deze leert een kind de waarde van geld kennen, waardoor hij of zij zich er tevens bewust van wordt dat voor grote aankopen nu eenmaal gespaard moet worden. Verder zal een kind zich trots voelen wanneer hij of zij genoeg gespaard heeft om de aankoop te doen, waardoor er waarschijnlijk ook veel zuiniger met deze aankoop omgegaan wordt.

Doe samen boodschappen
Er is geen betere plek om het over geld te hebben dan de supermarkt. Zo vinden kinderen het vaak leuk om het karretje vol te laden met lekkere producten, maar zijn zij zich er niet van bewust dat deze producten ook geld kosten. Laat je kinderen in de supermarkt dan ook zien wat de prijs is van producten en laat ze helpen bij het afrekenen.

Laat zien dat fouten gemaakt mogen worden
Om te voorkomen dat je kind in de toekomst de verkeerde financiële keuzes maakt, is het van belang te laten zien dat fouten gemaakt mogen worden. Zo ontstaat een leerproces wanneer een kind een miskoop doet, wat ervoor kan zorgen dat deze fout in de toekomst niet meer gemaakt wordt.

Hou het leuk
Het is begrijpelijk dat niet ieder kind het leuk vindt om over geld te praten. Het is dan ook mogelijk om kinderen spelenderwijs financieel bewust te maken, bijvoorbeeld door middel van spelletjes. Hierbij komt wellicht nog geen echt geld kijken, maar op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd dat bepaalde dingen nu eenmaal geld kosten.

Meer weten over kinderen en financiële situaties?