Hypotheekvoorwaarden erg belangrijk

Hypotheekvoorwaarden net zo belangrijk als lage rente

Hypotheekvoorwaarden net zo belangrijk als een lage rente.

Huiszoekende zullen bij het zoeken naar een huis ook onderzoek doen naar welke hypotheek voor hen het meest voordelig is. Niet alleen op korte termijn maar ook zeker op de lange termijn. Men is vaak geneigd naar de laagste rente te kijken, maar de hypotheekvoorwaarden zijn écht minstens zo belangrijk.

In deze blog vertellen we u kort welke andere hypotheekvoorwaarden er zijn die belangrijk zijn om mee te nemen in uw beslissing;

• Overbruggingskrediet; dit is een begrip voor het gebruik van de overwaarde van uw oude woning voor de koop van uw nieuwe woning, terwijl de oude woning nog niet verkocht is. De geldverstrekker schiet de overwaarde voor en u betaald hier alleen rente over. In 2020 was deze voorwaarde door huizenkopers het meest belangrijk gevonden.

• Een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht. Echter kan hier door sommige geldverstrekkers nog wel om worden gevraagd. Het is dus van belang om dit goed uit te zoeken.

• De mogelijkheid tot verlengen van de toegestane periode om te tekenen bij de notaris nadat het renteaanbod is geaccepteerd en de bindende offerte is ondertekend, is de tweede belangrijke voorwaarde. Hier tegenover staat een bereidstellingsprovisie, echter is het afhankelijk van het stijgen of dalen van de rente of u deze ook daadwerkelijk moet betalen.

• Is een duur rapport dat door een taxateur wordt opgesteld verplicht? Nee dat is niet in alle gevallen, wanneer je namelijk een relatief lage hypotheek afsluit, kan een WOZ-waardeverklaring worden geaccepteerd door de geldverstrekker. Dit scheelt u op financieel gebied geld. Het is dus zaak om goed uit te zoeken of uw geldverstrekker deze hypotheekvoorwaarde aanbied.

• Het percentage van de hypotheek dat u boetevrij mag aflossen is de vijfde hypotheekvoorwaarde welke ook erg belangrijk is. Jaarlijks mag u in de meeste gevallen tussen de 10% en 20% van het hypotheekbedrag extra aflossen. Hierbij horen dan ook direct lagere maandlasten en kunt u terecht komen in een lagere risicocategorie waardoor ook de rente omlaag kan gaan. In sommige gevallen is het boetevrije bedrag hoger wanneer u een belastingvrije schenking uitvoert.

Tot slot is het natuurlijk voor iedereen anders. Het ligt aan uw persoonlijke situatie welke voorwaarden voor u van belang zijn en welke voor u het meest belangrijk is. Kijk daarom breed en focus u niet enkel op een lage rente. Wij helpen u hierbij met een passend advies voor uw situatie.

Vragen over uw bestaande of nieuwe hypotheek?