Een aanrijding; wat nu?

Een aanrijding; wat nu?

Automobilisten krijgen, gelukkig, niet dagelijks te maken met een auto-ongeluk. Maar hierdoor is het ook lang niet voor iedereen duidelijk wat men na een ongeval moet doen. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan iedereen overkomen. Weet jij welke stappen je moet ondernemen?

Allereerst is het erg belangrijk om de situatie zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen. Voor het afhandelen van de eventuele schade met jouw verzekering is het van belang dat zij een duidelijk beeld krijgen van alle details; zowel visueel als uitgeschreven.

Geharrewar over de situatie moet dus voorkomen worden; dit kan in sommige gevallen namelijk tot aan het Gerechtshof uitgevochten worden. Verlaat dus nooit de plek van de aanrijding of het ongeluk zonder duidelijke foto’s van de situatie en eventuele schade te hebben gemaakt, verlaat nooit de plek van de aanrijding zonder de gegevens van de andere partij én verlaat nooit de plek terwijl je nog in shock bent van wat er is voorgevallen.

Zorg ervoor dat je de situatie ook voor jezelf zo snel mogelijk op papier uitschrijft, je wilt namelijk voorkomen dat je wisselende verklaringen aflegt waardoor er complicaties optreden. Om complicaties te voorkomen vind je hier een checklist welke zeer belangrijk is om per punt af te werken;

  • Maak een situatieschets
  • Vul het Europees schadeformulier dan wel de schade-app in, samen met de andere partij. Let op; onderteken dit formulier alleen als je het met alle ingevulde gegevens en verklaringen eens bent.
  • Noteer in ieder geval naam, telefoonnummer en kenteken van de betrokken partij.
  • Vraag in ieder geval namen en telefoonnummers van omstanders.
  • Neem foto’s van de schade, de situatie als geheel en de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slipsporen óf glas- of brokstukken.
  • Ga op het moment zelf niet in discussie over de schuldvraag, erken geen aansprakelijkheid
  • Schade onderling meteen regelen? Stem er niet mee in!
  • Meld de schade bij je adviseur en/of verzekeraar. Zij zullen je in goede banen begeleiden en de verdere afhandeling van de schade afhandelen.
  • In ernstige gevallen kan ervoor worden gekozen om de politie in te schakelen, bijvoorbeeld wanneer er letsel is bij een van de betrokkenen.

Niks is zo vervelend als betrokken raken bij een ongeluk. Nog vervelender is als achteraf niet alles goed geregeld is door gebrek aan informatie of beeldmateriaal en je nog lang last hebt van de nare gevolgen. Kortom; bescherm jezelf.

Meer weten?