Daling Rente Coronacrisis
Daling van Rente door Coronacrisis
Daling van rente versterkt door coronacrisis
Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld is de rente anno 2021 laag. Welke gevolgen zijn hieraan verbonden? Niet alleen voor banken maar ook voor onze pensioenen en verzekeringen heeft een lage rente significante gevolgen. Tevens is de kans groot dat dit nog een tijdje zo blijft.
De daling van de rente is een ontwikkeling die zich niet pas sinds korte tijd geleden heeft voorgedaan, sterker nog, de daling van de rente speelt al sinds de jaren 80. Verschillende redenen voor deze daling zijn;
• De vergrijzing van de wereldbevolking
• Het feit dat men meer spaart voor hun oude dag
• Bedrijven investeren minder
• Er is minder (zware) industrie dus er wordt minder geïnvesteerd
• Er zijn minder grote innovaties; de groei neemt daardoor af
• De inflatie neemt af
• De Europese Centrale Bank drukt de rente om mensen te stimuleren meer uit te geven
Wanneer spaargeld toeneemt, betekent dit dat de prijs ervan daalt en de prijs van spaargeld is de rente. Gezien het feit dat er door bedrijven minder wordt geïnvesteerd, is de vraag naar leningen lager en daalt ook hierop de rente.
Hoe heeft de coronacrisis deze daling nu versterkt? Dat heeft alles te maken met onzekerheid. Hierdoor leggen mensen namelijk meer geld opzij dan normaal. Afgelopen jaar hebben de Nederlanders maar liefst 42 miljard euro apart gezet op hun spaarrekeningen. Meer over sparen en de coronacrisis vind je in onze andere blog; ‘Sparen versus Beleggen’.
Het voordeel van een lage rente is dat overheden gemakkelijk geld kunnen lenen op een redelijk goedkope manier om de economie te ondersteunen. Niet alleen voor de overheid maar ook voor bedrijven en huishoudens is het voordeel dat zij hun schulden kunnen blijven betalen.
Wat is nu de prognose voor de toekomst? Naar verwachting blijft de rente zeker nog een tijd laag. Oorzaken die eerder in dit artikel zijn genoemd houden namelijk ook nog wel even aan. Een nadeel van deze ontwikkeling is dan ook dat wanneer deze situatie lang duurt, banken minder makkelijk financiële buffers op kunnen bouwen. Hierdoor komen zij bij een financiële tegenslag sneller in de problemen. Ook voor pensioenen en verzekeringen heeft deze situatie gevolgen. Het kan in de toekomst namelijk duurder worden om pensioen op te bouwen omdat pensioenfondsen mogelijk beleggen in obligaties met een negatieve rente. Het wordt dus duurder om in de toekomst een afgesproken bedrag uit te keren.
Een belangrijk advies dat kan worden meegenomen uit deze blog is dat je geen risico moet nemen met geld dat je nodig hebt. Maak dus een plan voor jouw financiële situatie of laat ons jou hierin adviseren. Zo zorg jij dat er geen financiële tegenvallers op jouw pad komen.
Meer weten?